Waarom wel of geen suiker ?

website-missis's picture

Waarom wel of geen suiker ?

Over de vraag of suiker gezond is, lijkt iedereen het eens. Het is niet gezond.
Toch zit het in enorm veel produkten die je koopt, ook als je het niet verwacht, in de soep bijvoorbeeld. Nu kun je soep zelf maken, maar nou zit er ook suiker in een bouillonblokje. Dus tenzij je de bouillon vervangt met kruiden, is ook zelfgemaakte soep niet zonder suiker.
Waar ook suiker aan wordt toegevoegd, zijn diverse vruchtensappen, terwijl dat mijn inziens helemaal niet nodig is. Fruit is echt al zoet genoeg van zichzelf. Gelukkig als je etiketten leest, vind je ook vruchtensap waaraan geen suiker wordt toegevoegd. Met suiker wordt vaak witte suiker bedoeld, maar er zijn meer namen op etiketten, die eigenlijk gewoon suiker zijn, bv. glucose en fructose.
Toen ik eens een poging deed suiker te mijden, en na een tijd een mona pudding at, ontdekte ik, die zijn afgrijselijk mierzoet ! Ik was toen nog niet met veganistisch eten bezig.
Sindsdien ben ik bewuster met suiker bezig. Ik koop vruchtensappen waaraan geen suiker is toegevoegd. Ik stopte met eten van cruesli als ontbijt, want daar wordt suiker toegevoegd. Nu ik zelf recepten schrijf, begon ik met ontbijt recepten te maken, brinta en havermoutpap waar ik geen suiker in doe. Bijvoorbeeld met fruit. Er zit alleen nog wel suiker in sojamelk, tenzij je de ongezoete versie koopt. Later heb ik ook maar eens uitgeprobeerd of ik geen toetjes zonder toegevoegde suiker kan maken. En ja dat kan ! Als er fruit in gaat is het al zoet genoeg ! En na een tijd ging ik een stap verder, kan vruchtenvlaai niet zonder toegevoegde suiker ? Ja ook dat kan, daar heb ik rozijnen in het deeg gedaan. En ook hier geldt, die vruchtenvulling kan makkelijk zonder. Ik probeerde ook rabarber te maken zonder toegevoegde suiker, en ja dat lukt, met fruit erbij en rozijnen. Ik heb ook cake gemaakt zonder toegevoegde suiker, daar gebruikte ik dadels.
Ik vind het echt leuk om recepten te bedenken zonder toegevoegde suiker.
Nu zijn niet al mijn recepten zonder toegevoegde suiker, maar vaak gebruik ik rietsuiker.
Over rietsuiker wordt gezegd, dat het nauwelijks gezonder is dan witte suiker, maar het idee dat hier allerlei stoffen nog inzitten ipv dat alleen de pure suiker uit de plant is gehaald, spreekt me aan. En in sommige maaltijden zit ketjap, waar suiker in zit. Hier kan ik niet omheen, ketjap is een goed product, dat veel mensen lekker vinden. Maar nou ga ik niet overal ketjap in doen, dat lijkt me niet nodig. In mijn melkchocolade doe ik poedersuiker, maar daar kan ik niet omheen, er moet hele fijne suiker in.
Laatst vroeg ik mij af wat de definitie is van toegevoegde suiker, en vond dat alleen onbewerkte producten niet onder deze term vallen.
https://www.suikerinfo.nl/wat-zijn-toegevoegde-suikers
Dus weet ik niet of diksap hierbij hoort. Aan diksap wordt geen suiker toegevoegd, maar nu is het een bewerkt product. Hoe dan ook, ik vind dat diksap ook heel goed als vervanger van witte suiker kan dienen. Zon­na­tu­ra Zon­ne­stroop peer&ap­pel bevat alleen de van nature aanwezige suikers, dus ook deze kan je gebruiken. Verder vind ik rijststroop een goede vervanger, die ook heel goed honing kan vervangen. En op de talloze websites die alternatieven noemen voor suiker, kom ik nooit diksap of rijststroop tegen. Andere alternatieven die ik tegenkom zijn stevia, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, dadelstroop, oerzoet.
Oerzoet is volgens mij niets anders dan ruwe rietsuiker, dus waarom rietsuiker dan niet bij de alternatieven staat ? Geen idee. Het verschil tussen ruwe rietsuiker en gewone rietsuiker is niet zo duidelijk. In beide zitten nog stoffen van wat melasse wordt genoemd. Net als bij oerzoet. Melasse kun je trouwens ook kopen, en heb ik ook nooit genoemd gezien bij alternatieven voor suiker. Druivensuiker en suikerbietenstroop heb ik ook nooit zien staan, toch lijkt het me dat ook deze natuurlijk is. Waarom zou van die alternatieven het ene zo veel beter zijn dan het andere, vraag ik mij af ?
Voor zover ik begrijp vallen deze allemaal onder bewerkte producten.
Dus is dat toegevoegde suiker ! En zoetstoffen ? Dat is geen suiker maar wel een bewerkt product. En nou vind ik ze niet lekker en het idee dat het nep is, is niet fijn. Volgens mij zijn ze ook niet gezond, want nou mag je er niet teveel van eten.
Dus wil je echt geen toegevoegde suiker ?
Gebruik verse dadels of vijgen, of gewoon fruit. Dan heb je het inclusief vezels en andere voedingsstoffen en is het veel gezonder.

Vond je deze informatie waardevol ?
Laat het me weten in je reactie hieronder !

Post new comment