Vegan sayur lodeh met tempeh en rijst

website-missis's picture

Vegan sayur lodeh met tempeh en rijst
Voor 4 personen

200 gram zilvervliesrijst of witte rijst
Ongeveer ¼ witte kool, gesneden 350 gram
250 gram sperziebonen
250 gram bloemkoolroosjes
1 rode paprika 185 gram
185 gram winterpeen
300 gram Tempeh naturel (vond ik in biologische winkel)
Go-Tan Cocos crème santen, 2 zakjes van 50 gram
1 ui 110 gram
3 knoflooktenen
½ theelepel paprika poeder
½ theelepel Keltisch zeezout met algen, Sel de Guérande aux Algues, le guérandais
½ theelepel gemalen 4 seizoenen peper
--
1 groentebouillonblokje zonnatura
2 eetlepels tomatenpuree uit blikje
1,5 theelepel kurkuma poeder
1,5 theelepel laos poeder
1,5 theelepel koriander poeder
½ theelepel paprika poeder
½ theelepel Keltisch zeezout met algen, Sel de Guérande aux Algues, le guérandais https://www.pit-pit.com/keltisch-zeezout-met-algen.html
½ theelepel gemalen 4 seizoenen peper
olijfolie
evt. sambal oelek

Voorbereiding; snij een witte kool door de helft, snij de onderkant van de halve witte kool in driehoekje eruit, snij door de helft en snij deze kwart witte kool door de helft en daarna in reepjes en was in een bak met water. Druk met je vingers op hart van de paprika aan de bovenkant tot deze losbreekt, snij de paprika in tweeën en was en verwijder overgebleven zaadjes, snij de paprika in blokjes. Snij de uiteinden van de sperziebonen, snij door de helft en was ze. Schrap de winterpeen , spoel schoon, snij onderkant eraf en snij evt. in lengte door de helft en in plakjes. Meng de witte kool, sperziebonen, winterpeen en paprika door elkaar. Snij roosjes van de bloemkool en was ze. Snij de tempeh in plakjes Snij de onderkant en bovenkant van de ui en verwijder het velletje, snij de ui in vieren en in kwart ringen. Snij de onderkant van de knoflooktenen, haal het velletje er af en snij in kleine blokjes. Maal de 4 seizoenen peper in een pepermolen. Doe 400 ml kokend water, santen, groentebouillonblokje (snij het in vieren), tomatenpuree, kurkuma poeder, laos poeder, koriander poeder, paprika poeder, zeezout met algen, 4 seizoenen peper bij elkaar en laat alles goed oplossen terwijl je roert. Doe ½ theelepel paprika poeder, ½ theelepel zeezout met algen, ½ theelepel 4 seizoenen peper bij elkaar in een kommetje en meng voor de tempeh.

Maak het gerecht als volgt: kook de rijst met zout volgens aanwijzing op de verpakking, daarna afgieten. Doe ondertussen olijfolie in een hapjespan en bak de ui, knoflook, tempeh en kruidenmengsel 5 minuten met af en toe roeren. Doe het cocosbouillonmengsel erbij en roer. Doe de witte kool, sperziebonen, winterpeen en paprika erbij en laat 10 minuten sudderen met af en toe roeren. Doe de bloemkool erbij en laat 10 minuten sudderen met af en toe roeren. Doe tussendoor evt. een scheutje water erbij. Zet sambal oelek op tafel voor wie het wil.

Eet smakelijk !

Post new comment