Vegan roomboter

website-missis's picture

Vegan roomboter
Ik had 145 gram

50 ml + 1 eetlepel sojacuisine
½ theelepel appelciderazijn (vond ik in een biologische winkel)
1/8 theelepel zout
100 ml gesmolten cacaoboter https://www.pit-pit.com/cacao-boter-raw.html
50 ml + 1 eetlepel olijfolie
2 theelepels sojalecithine poeder (vond ik in een biologische winkel)
½ theelepel Tartex Vegabin (vond ik in een biologische winkel)

Doe de sojacuisine, azijn en zout in een kom en mix met een vork. Laat 20 minuten staan.
Smelt de cacaoboter in een pannetje, als tweederde gesmolten is kan het vuur al uit, de rest smelt ook vanzelf, meet de juiste hoeveelheid af. Doe de olijfolie en gesmolten cacaoboter in een pan en roer en laat 15 minuten afkoelen.
Doe het oliemengsel en sojacuisinemengsel in een hoge mengbeker en doe de sojalecithine poeder en Tartex Vegabin erbij. Mix met een staafmixer 1 à 2 minuten. Ik wachtte een tijdje en toen werd het vanzelf dik. Ik heb erdoor geroerd met een vork en nog een keer gemixt met de staafmixer. Het kan dan wel lastig zijn zoveel mogelijk weer uit de staafmixer te krijgen (gebruik een theelepel).
Schep de dikke massa in een afsluitbaar bakje. Zet het een uur in de vriezer om op te stijven. Laat de boter zachter worden op kamertemperatuur of in de koelkast zodat het goed smeerbaar is.

De vegan roomboter smaakt een beetje naar cacao/witte chocolade, wil je dat niet dan kun je het proberen met ontgeurde cacaoboter als je die kunt vinden. Let wel op dat die voor consumptie geschikt moet zijn.

Bewaar de vegan roomboter in een afsluitbaar bakje in de vriezer of koelkast. In de vriezer blijft de hij een jaar goed en in de koelkast ongeveer een maand.

Post new comment