Vegan kruidige kaas

website-missis's picture

Vegan kruidige kaas
Ik had 630 gram
poging om vegan camembert te maken, het gaat vooral om de smaak van rijpe camembert, de kleur klopt niet helemaal, ik hoor graag wat anderen ervan vinden.

100 gram ongezouten cashews
100 gram kastanjechampignons
olijfolie
150 gram zijden tofu (te koop bij biologische winkel)
halve beker edelgistvlokken (1 beker = 250 ml) (edelgistvlokken zijn te koop bij biologische winkel)
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
halve theelepel korianderpoeder
halve theelepel kurkuma
1 theelepel zout
400 ml water
2 zakjes agar agar van 5 gram (te koop bij biologische winkel)
2 eetlepels tarwekiemen (te koop bij biologische winkel)

Voorbereiding; laat de cashews een nacht weken in water in de koelkast of kook ze in water 20 minuten. Giet water af en doe ze in de hakmolen tot je kleine stukjes hebt. Veeg de kastanjechampignons met een zacht borsteltje of stukje vochtig keukenpapier schoon. Snij de kastanjechampignons in plakjes. Doe olijfolie in een koekenpan en bak kastanjechampignons 5 minuten met af en toe omdraaien. Doe de kastanjechampignons zonder olijfolie wat in de koekenpan ligt in een hakmolen tot je kleine stukjes hebt.

Maak de vegan camembert als volgt; Neem een ronde vorm, bv. plastic afsluitbaar bak of aardewerk met platte bodem +/- 17 cm diameter binnenkant en minimaal 5 cm hoog, vet het in met olijfolie en strooi de tarwekiemen erover, zo goed mogelijk verspreiden. Zet apart.
Doe water en agar agar in een pan en laat 2 minuten koken, roer regelmatig met een houten spatel over de bodem. Zet op het aanrecht. Doe de cashews, kastanjechampignons, zijden tofu, edelgistvlokken, uienpoeder, knoflookpoeder, korianderpoeder, kurkuma en zout erbij en pureer met staafmixer tot alles glad is, schraap evt. langs zijkant pan om te zorgen dat alles erin zit. Giet in de klaar staande ronde vorm en laat onbedekt in de koelkast afkoelen. Als het koud is moet je het bedekken en een nacht in de koelkast laten staan. Om het te serveren moet je de ronde vorm omdraaien boven een ronde houten plank of mooi bord. Snijd in wiggen of plakjes. Misschien vind je de geur van de vegan camembert heel sterk als hij uit de vorm komt, maar dat wordt minder als hij een tijdje heeft gestaan. Bewaar de vegan camembert bedekt in de koelkast bv. onder een stolp, of in een afsluitbaar bakje. Het is nog even afwachten of het 5 – 7 dagen goed blijft.

Lekker op brood, broodjes, stokbrood, cracker, rijstwafel of toastjes.

Eet smakelijk !

Wil je weten wat je kan doen met de rest van de zijden tofu, ik heb inmiddels gemaakt;
Vegan mousse met banaan en abrikozen
http://www.liefde-voor-veganisme.net/Vegan-mousse-banaan-abrikozen
Vegan mousse met banaan en cacao
http://www.liefde-voor-veganisme.net/Vegan-mousse-banaan-cacao

Post new comment