Vegan Japans menu, misosoep shiitake, Temaki sushi, noodlesalade en kokosyoghurt met mango

website-missis's picture

Vegan Japans menu, misosoep shiitake, Temaki sushi, noodlesalade en kokosyoghurt met mango
voor 3 personen

van 1 bloemkool, 400 gram roosjes
100 ml rijstmelk
1 zoete rode puntpaprika 115 gram +/- 20 cm lang
1 courgette 350 ram +/- 20 cm lang
7 bosui, 140 gram, +/- 30 cm lang
1 rijpe avocado 195 gram
250 gram rettich, minimaal 11 cm lang
100 gram zeekraal
6 pecan noten
3 vellen sushi nori, gedroogd zeewiervellen, Saitaku (bij ah te koop) (19 x 21 cm)
240 gram shiitake
1 knoflookteen
rode miso https://www.pit-pit.com/rode-miso.html
Keltisch zeezout met algen, Sel de Guérande aux Algues, le guérandais https://www.pit-pit.com/keltisch-zeezout-met-algen.html
200 gram gedroogde zwarte bonen
125 gram wok noodles Go Tan van tarwegriesmeel
100 ml sweet & sour saus, Fair trade original
soy ginger saus, Fair trade original
olijfolie
zout
1 rijpe mango 440 gram, in blokjes 250 gram
2 bakjes kokosyoghurt van 250 gram, Trader Joe’s

1. Doe de zwarte bonen in een pan met ruim water en laat 8 uur weken.
2. Veeg de shiitake’s met een zacht borsteltje of stukje vochtig keukenpapier schoon. Snij de shiitake’s in plakjes. Snij de onderkant van de knoflookteen, haal het velletje er af en snij in kleine blokjes. Snij de onderkant van 2 bosui, was en snij in stukjes. Doe olijfolie in een koekenpan en bak de shiitake met knoflook en ½ theelepel zeezout met algen met af en toe roeren. Doe het in een pan met 1 liter water, bosui, 5 eetlepels rode miso en ½ theelepel zeezout met algen, breng aan de kook en zet dan het vuur weer uit.
3. Snij de onderkant van 3 bosui, was en snij in 3 lange stukken. Het stuk met losse bladeren gebruik je later. Leg 6 lange bosui stukken apart.
Snij de bovenkant van de zoete rode puntpaprika af en snij in tweeën en was en verwijder overgebleven zaadjes, snij 2 lange dunne repen iets dunner dan 1 cm, en snij in tweeën. Je hebt 3 lange dunne repen nodig, leg apart.
Snij een stuk van 11 cm van een rettich ( ik had een hele grote), schrap hem, snij in de lengte in dunne plakken, snij 3 dunne lange repen iets dunner dan 1 cm en leg apart.
Was de courgette, snij de bovenkant en het kontje eraf, snij door de helft, snij in de lengte in dunne plakken, snij 3 dunne lange repen iets dunner dan 1 cm en leg apart.
Leg 6 stelen zeekraal apart.
4. Snij de rest van de groente behalve de zeekraal in stukjes. Doe olijfolie in een hapjespan en bak de puntpaprika, courgette, bosui en zeekraal 5 minuten met af en toe roeren. De rettich gebruik je rauw en doe je apart in een bakje in de koelkast. Doe de warme groenten in een afsluitbare bak en laat een half uur afkoelen, daarna doe je het in de koelkast voor zeker 2 uur. Ik had na het bakken veel smakelijk vocht, dat deed ik in de soep.
5. Leg de lange repen puntpaprika, courgette, bosui en zeekraal in een pan met een klein laagje water en zout en laat 2 minuten koken. De rettich gebruik je rauw. Leg de groente apart en laat afkoelen. Het smakelijke vocht deed ik in de soep.
6. Snij roosjes van de bloemkool en was ze. Doe in 3 porties in de hakmolen tot je (rijst) korrels hebt, niet te lang in de hakmolen want je wilt geen pap. Doe in een pan met de rijstmelk en zout en laat 2 minuten stoven met af en toe roeren. Doe in een bak en laat een half uur afkoelen, daarna doe je het in de koelkast voor zeker 2 uur, zonder deksel.
7. Schil de mango en snij het vruchtvlees zo mogelijk tot vlak langs pit, zodat je blokjes kan snijden.
8. Giet het water af van de zwarte bonen, doe er schoon water bij en zout en laat 1 uur koken, als het net kookt haal je het schuim eraf met een schuimspaan, voeg tussendoor kokend water toe. Laat ondertussen in een pan een ruime hoeveelheid water met zout koken, zet dan vuur eronder uit en doe de noedels er in en laat 4 minuten wellen, beweeg dan met een houten lepel in het midden van de nestjes heen en weer in de pan zodat de noedels los raken. Laat de noedels in vergiet uitlekken. Haal de gesneden groente (puntpaprika, courgetten, bosui, zeekraal, rettich uit de koelkast en doe in een schaal of houten slakom. Doe ongeveer de helft van de noedels erbij, de andere helft, ongeveer 3 handjes doe je in de soep. Roer de noedels door de groente. Als de zwarte bonen klaar zijn doe je ze in een vergiet en spoel af met koud water. Doe bij de groente in schaal of houten slakom. Roer door elkaar. Doe de sweet & sour saus erbij en roer goed door elkaar.
9. Snij avocado door de helft en draai 1 helft van de pit af, sla dan je keukenmes in de pit om de pit uit de andere helft te wippen. De schil kan je er af trekken, hij scheurt ook makkelijk. Snij in plakken en snij er 3 lange dunne repen uit, iets dunner dan 1 cm, de rest gebruik je later. Haal de bloemkool uit de koelkast, leg een gladde (glazen) snijplaat op het aanrecht, zet een bakje met water ernaast en keukenpapier. Knip een norivel tussen de lijntjes door de helft. Leg 1 helft met glanzende kant naar beneden op de snijplaat, met de lange kant horizontaal voor je, leg op de rechterhelft in een vierkant wat bloemkool (ongeveer 2,5 lepel met kop) dat druk je plat met je vingers. Leg de ingrediënten schuin in het midden van het vierkant, van links onder naar rechts boven, naast en op elkaar. Rol schuin op tot een puntzakje. Voor je hem bijna dicht rolt maak je ongeveer 3 cm nat, je doopt je vingers in het bakje met water, en dan plakt het eind vast aan het puntzakje. Als je niet meteen snapt hoe je een puntzakje maakt, probeer het dan eerst met een vel papier zonder ingrediënten. Je maakt 2 soorten. In de één doe je puntpaprika, rettich, bosui en avocado. In de ander doe je courgette, bosui, 2 stelen zeekraal en 2 pecan noten. Maak 3 van de een en 3 van de ander. Tussendoor spoel je je handen schoon, droogt ze en veeg je de snijplaat schoon met keukenpapier. Serveer met een klein bakje pp met soy ginger saus .
10. Warm de soep op tot hij kookt, doe evt nog 1 eetlepel rode miso erin.
11. Snij de rest van de avocado in stukjes en leg bovenop de noodlesalade.
12. Doe de kokosyoghurt in een schaal en doe de mango erbij.

Eet smakelijk !

Post new comment