Stokbrood met vegan kruiden-roomboter

website-missis's picture

Stokbrood met vegan kruiden-roomboter

220 gram biologisch meergranen afbak stokbrood, AH
Vegan kruiden-roomboter, Ik had 185 gram
geschikt als voorgerecht

Vegan roomboter
75 ml sojacuisine
½ theelepel appelciderazijn (vond ik in een biologische winkel)
1/8 theelepel zout
100 ml gesmolten cacaoboter https://www.pit-pit.com/cacao-boter-raw.html
50 ml + 1 eetlepel olijfolie
2 theelepels sojalecithine poeder (vond ik in een biologische winkel)
½ theelepel Tartex Vegabin (vond ik in een biologische winkel)

Later;
2-3 knoflooktenen samen 8 gram
16 gram verse peterselieblaadjes
¼ theelepel zout

Doe de sojacuisine, azijn en zout in een kom en mix met een vork. Laat 20 minuten staan.
Smelt de cacaoboter in een pannetje, als tweederde gesmolten is kan het vuur al uit, de rest smelt ook vanzelf, meet de juiste hoeveelheid af. Doe de olijfolie en gesmolten cacaoboter in een pan en roer en laat 15 minuten afkoelen.
Doe het oliemengsel en sojacuisinemengsel in een hoge mengbeker en doe de sojalecithine poeder en Tartex Vegabin erbij. Mix met een staafmixer 1 à 2 minuten. Ik wachtte een tijdje en toen werd het vanzelf dik. Ik heb erdoor geroerd met een vork en nog een keer gemixt met de staafmixer. Het kan dan wel lastig zijn zoveel mogelijk weer uit de staafmixer te krijgen (gebruik een theelepel).
Schep de dikke massa in een afsluitbaar bakje. Zet het een uur in de vriezer om op te stijven.
Laat de boter zachter worden op kamertemperatuur. Knip de peterselieblaadjes met een schaar in een beker. Snij de onderkant van de knoflooktenen en haal het velletje er af en pers fijn met knoflookpers. Zorg dat je vegan roomboter in een ruim bakje zit, mijne is 16 cm lang x 11,5 cm breed x 8,5 cm hoog zonder deksel. Schraap met een vork door de boter zodat het rul wordt en prik in stukjes boter die nog grof zijn. Roer de peterselie, knoflook en zout er door heen. Druk boter plat en ploeg er door heen met een vork tot alles goed gemengd is. Laat 1,5 – 2,5 uur staan bij kamertemperatuur om op smaak te komen. Ploeg nog een keer door de kruiden-roomboter met je vork.
Doe het stokbrood in de oven op 220 graden en bak het 10 minuten. Snij het stokbrood in plakjes. Smeer de vegan kruiden-roomboter op een plakje stokbrood.

Lekker met een glaasje vegan rode wijn er bij.

Eet smakelijk !

Probeer de kruiden-roomboter gerust ook met iets anders.
Er zit een sterke knoflooksmaak aan, wil je minder sterk probeer dan met 5 gram knoflooktenen, 16 gram verse peterselieblaadjes en ¼ theelepel zout.

Post new comment