Rode kool met appel, vegan hachee en aardappelen

website-missis's picture

Rode kool met appel, vegan hachee en aardappelen
Voor 2 personen

400 gram aardappelen

Voor rode kool met appel
halve rode kool 500 gram
2 appels (Elstar) samen 400 gram
3 kruidnagels
25 ml balsamico azijn
zout
25 gram rietsuiker
2 eetlepels olijfolie

Voor vegan hachee
100 gram droge sojabrokken 1cm (te koop bij biologische winkel of webshop)
1 groentebouillonblokje
2 gedroogde laurierblaadjes
1 kruidnagel
3 uien samen 275 gram
200 gram paddenstoelen melange
zout
zwarte peper
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels meel (Ik gebruikte volkoren meel)
2 eetlepels ketjap manis

Voorbereiding; schil de aardappelen en snij evt. in tweeën en spoel ze schoon. Snij een rode kool door de helft, snij de onderkant van de halve rode kool in driehoekje eruit en snij deze helft in vieren en daarna in reepjes en was in een bak met water. Snij de appels in vieren, schil ze en snij het klokhuis er uit. Snij appels in blokjes van 1 cm. Veeg de paddenstoelen met een zacht borsteltje of stukje vochtig keukenpapier schoon en snij in stukjes. Snij de onderkant en bovenkant van de uien en haal het velletje van de uien eraf, snij de uien in vieren en in kwart ringen. Zijn je sojabrokken te groot dan kan je ze kleiner snijden.

Maak de gerechten als volgt; 1. kook de rode kool met zout, kruidnagels en azijn 45 minuten zodat hij net niet onder water staat, doe een deksel op de pan met aan één kant een houten wasknijper ertussen. Voeg af en toe kokend water toe als het nodig is en roer af en toe. Doe de appel er bij en kook 30 minuten met deksel op de pan met aan één kant een houten wasknijper ertussen, voeg af en toe kokend water toe als het nodig is en roer af en toe. Giet evt. overgebleven vocht af en doe olijfolie en rietsuiker er bij en laat 5 minuten zachtjes stoven met deksel op de pan en af en toe roeren.
2. Doe tegelijk met de rode kool, 500 ml water in een pan met de sojabrokken, groentebouillonblokje, laurierblaadjes en kruidnagel, kook het 30 minuten met deksel op de pan met aan één kant een houten wasknijper ertussen en roer af en toe. Daarna haal je de laurierblaadjes en kruidnagel er uit en giet evt. overgebleven vocht af. Maak ondertussen een sausje; doe meel, ketjap manis en olijfolie in een pan en roer tot een papje, doe 200 ml water er bij en roer tot alles is gemengd. Zet het vuur eronder aan en roer af en toe, laat 5 minuten koken met af en toe roeren.
3. Doe olijfolie in een hapjespan of koekenpan en bak de uien en paddestoelen met zout en zwarte peper 5 minuten met af en toe roeren. Doe het sausje en de sojabrokken er bij en laat 5 minuten sudderen met deksel op de pan en af en toe roeren.
4. Kook de aardappelen met zout 20 minuten, daarna afgieten, maak er hapklare brokken van met een houten spatel.

Eet smakelijk !

Post new comment