Kan je 100% vegan zijn ?

website-missis's picture

Kan je 100% vegan zijn ?

Deze vraag houdt me al een tijd bezig. Er wordt door sommigen beweerd van wel. Ik denk echter dat je niet meer dan je best kunt doen en toch de 100% niet haalt. Laat je niet tegenhouden door de genoemde voorbeelden om je best te doen. Het gaat erom dat je je best doet, daarmee bereik je al heel veel.

Zo zijn medicijnen vaak niet vegan maar niet te vermijden. Al het plantaardige voedsel dat wordt verbouwd wordt mogelijk bemest met dierlijke mest, bij het oogsten sneuvelen insecten. Terwijl we ons verplaatsen met fiets, lopend, met bus, auto kun je zeker wel eens per ongeluk insecten doden. Producten kunnen sporen van dierlijke ingrediënten bevatten.
Peta zegt hierover bij Dierlijke ingrediëntenlijst http://www.liefde-voor-veganisme.net/Dierlijke-ingredientenlijst
Terwijl wij hopen dat deze lijst bewijst nuttig te zijn, willen wij ook benadrukken dat niemand niet elke enkele dierlijke ingrediënt kan vermijden. Vegan zijn gaat over het helpen van dieren, niet het behoud van persoonlijke zuiverheid. Boycotten van producten die mogelijk dierlijke producten bevatten kunnen daadwerkelijk schadelijk zijn voor dieren op de lange termijn. Bijvoorbeeld door te weigeren te eten van een veggie hamburger uit een restaurant, omdat het sporen van melk of eieren kan bevatten, zult u ontmoedigen dat het restaurant veganistische opties aanbieden, omdat het een te moeilijke taak lijkt.

Over palmolie wordt gezegd; Milieuorganisaties stellen dat er nieuw regenwoud gekapt of verbrand wordt voor de plantages. De ontbossing brengt veel bedreigde dier- en plantensoorten nog verder in het nauw.
https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/tropische-producten/soja...
En nou moeten wij als consument helpen bij bestrijding van het kappen van regenwoud door acties van milieuorganisaties daarvoor te steunen.
Bij de vegan society vond ik;
Helaas, het is nog niet mogelijk of praktisch voor individuele veganisten om alleen te ondersteunen de veganistische landbouw. Het verbruik van plantaardige gewassen zoals tarwe, gerst, palmolie en soja veroorzaakt echter veel minder verlies van dieren levens dan het eten van dingen die direct zijn overgenomen uit dieren zelf.
https://www.vegansociety.com/resources/general-faqs

Hier vond ik een artikel waaruit blijkt dat plastic, rubber, computers dierlijke ingrediënten bevatten;
Pech voor veganisten: ook deze alledaagse producten bevatten dierlijke stoffen
http://newsmonkey.be/article/3488
En nu kunnen niet alleen kwasten maar ook haarborstels dierlijke haren bevatten.
Ik ontdekte dat bij de kapper die ook producten verkoopt, je mogelijk een haarborstel kunt bestellen met nephaar, en de gamma heeft kwasten met synthetisch haar, dan zit je alleen nog met de vraag welke lijm is gebruikt.

Hier vond ik een artikel van iemand die ook zegt dat 100% niet mogelijk is en stelt dat niemand perfect is, inderdaad niemand is perfect.
http://www.legumo.nl/100-vegan/
En inderdaad, zodra je buiten de deur eet of drinkt, kun je niet altijd vragen naar ingrediëntenlijstje.
En ook ik neem geen zeep mee voor het wassen van mijn handen, ik gebruik gewoon wat aanwezig is.
Wat wel kan is zakjes plantaardige melkpoeder meenemen;
Whity Koffie Creamer, Vantastic Foods
https://www.veggiedeli.nl/webshop-overzicht/drank-ijs-room/vantastic-foo...

Nu zeggen velen, mail de fabrikant, maar nu kun je nooit zelf ze allemaal gaan benaderen.
Gelukkig zijn er meer vegans en zie je via social media soms berichten dat iemand navraag heeft gedaan,
verder kun je raadplegen;
https://www.vegansociety.com/search/products
http://wiki.veganisme.org/index.php/Hoofdpagina
https://gewoonvegan.nl

Dus
Doe je best voor een vegan leven maar raak niet in paniek als het een keer niet lukt, ga er ontspannen mee om, morgen is weer een dag om je best te doen. Streef naar zoveel mogelijk vegan produkten, maar eis niet het onmogelijke van jezelf. Laat je niet tegenhouden door de genoemde voorbeelden om je best te doen. Het gaat erom dat je je best doet, daarmee bereik je al heel veel.

Vraag je je af, hoeveel effect heeft wat ik doe ? Hier vond ik wat het effect is bij vegetariërs, dat bij vegans dan natuurlijk nog meer is.
Hoeveel dieren spaart een vegetariër in zijn hele leven uit?
https://www.vegetariers.nl/bewust/waarom-vegetarisch/aantal-gegeten-dieren

Elke dag, spaart een persoon die een veganistisch dieet eet 1.100 gallons water, 45 pond van graan, 30 sq ft bebost land, 20 kg CO2 equivalent en één dierlijke leven.
http://www.cowspiracy.com/facts/

Wat denken jullie ervan ?
Wat zijn jullie tegengekomen ?
Laat het me weten in je reactie !

Post new comment