Het eerste boek

website-missis's picture

Het eerste boek

Mijn boek kwam een jaar geleden op 11 december.
270 Vegan recepten voor alle seizoenen door Mira Caspers
van Stichting Alternatief Idee met een aanbeveling van
Lisette Kreischer, de vegan trendsetter van Nederland.

Voor wie zich nog nooit heeft verdiept in hoe dat allemaal gaat, mijn verhaal.
Ben ik nu in 1 klap beroemd en rijk ? Nee.
Om te beginnen als je een boek schrijft moet je een uitgever vinden, er zijn natuurlijk heel bekende uitgevers aan wie je het boek kunt aanbieden maar die selecteren op talent en kijken naar de potentie dat je boek een succes wordt. Ze kunnen veel voor je doen, de tekst redigeren, voor eventuele foto’s zorgen, je boek aan de man brengen, maar doen dit dus alleen wanneer ze hun investering en meer kunnen terugverdienen. Er zijn ook uitgevers voor boeken in eigen beheer en pod. Nu moet je betalen en zelf je boek verspreiden.
Ik leverde mijn tekst en foto’s in bij een pod (printing on demand) uitgever. Voor ik de tekst inleverde heb ik gecheckt op fouten daarin. De uitgever keek ook naar fouten, voornamelijk naar spelfouten. Je kunt nog zo goed je eigen tekst checken op fouten, er staan er altijd nog wel een paar in die je over het hoofd ziet. Ik benaderde Lisette Kreischer https://www.lisettekreischer.com en na veel emailuitwisseling kreeg ik een tekst voor de achterkant van mijn boek. In haar mails gaf ze ook tips om over na te denken in het proces van het maken van het boek. Ik zocht en vond een fotograaf Stephanie Nieuwenhuisen http://www.stephanienieuwenhuisen.nl voor een mooie afbeelding op de voorkant van het boek. Alle foto’s laten maken was niet haalbaar met het budget. Mijn man Henk Caspers heeft echter veel ervaring met fotograferen dus konden we al veel bereiken door gewoonweg goed na te denken over hoe je fotografeert in een fotostudio. We kochten softboxlampen, ja dat zijn enorm grote lampen die ze ook hebben in een fotostudio. Een goede fotocamera had mijn man al, een type vergelijkbaar met de spiegelreflexcamera. Ik las informatie over voedselfotografie. De uitgever heeft het boek ook opgemaakt. Het was een lang proces waarin ik ook steeds kon aangeven of iets niet goed ging. Hij schreef een persbericht.
Het boek kwam en ik kreeg leuke reacties. Van familie, vrienden, mensen op facebook. Er kwamen recensies (op verzoek). Intussen ging ik verder met recepten schrijven en werden de foto’s voortaan professioneler gemaakt. We gingen ook oude foto’s vervangen en zijn daar nu al ruim een jaar mee bezig. Je moet per slot wel alles opnieuw klaarmaken en uiteindelijk opeten. Klaarmaken en weggooien is zonde en kost veel geld. Wil je alle foto's bij elkaar zien kijk dan hier https://nl.pinterest.com/miracaspers2/
Ik kreeg zo nu en dan kritiek op foto’s. Het is ongelofelijk hoeveel mensen denken er verstand van te hebben, of zelf ook fotograferen.
We zijn nu een jaar verder en hebben nog meer geleerd over voedselfotografie. Het is vooral een kwestie van goed kijken en uitproberen.
Echt veel succes kwam er niet mede dankzij kritiek. Mensen die recepten afkraken omdat ze denken zelf enorm ervaren te zijn en denken dat ze het zelf wel kunnen bedenken, dus nu zou alles hartstikke origineel moeten zijn. Naast originele recepten veganiseer ik allerlei bekende gerechten dus van alles wat. Ik weet zeker dat veel van mijn recepten heel anders zijn dan ze zelf kunnen bedenken, want al maak ik soms iets na, dan doe ik het weer anders. Mensen die een kwaliteit foto verwachten als in voedseltijdschriften. Terwijl mijn ervaring is dat veel van zulke recepten nooit worden gemaakt. Ik vind het nep, als foto’s zo mooi zijn dat je het nooit zelf zo mooi op je bord kan krijgen. Dat motiveert niet om het te gaan maken. Ik wil dus een realistische foto, what you see is what you get. Uiteraard doe ik mijn best het zo mooi mogelijk op de foto te krijgen, maar nu is het een compromis met de kwaliteit van foto’s die volgens mij te mooi zijn om nog te motiveren tot maken.
Wat ik had als logo voor mijn stichting werd niet mooi gevonden. Stephanie Nieuwenhuisen maakte een nieuw logo voor mijn stichting.
Krijg je kritiek, dan worden wellicht ook mensen afgeschrikt voor wie het boek wel geschikt is.
Intussen ben ik me gaan verdiepen in marketing, betaalde voor een cursus, betaalde voor advies. Misschien had ik dat eerder moeten doen, voor ik aan dit avontuur begon, maar het kost wel geld, en nu betaalde ik hiervoor met de eerste inkomsten.
Hoe gaat de verkoop ? Onze investering hebben we nog lang niet terugverdiend, er moet nog veel gebeuren. Maar ik ben een beetje een idealist en nu is geld niet het belangrijkste voor mij. Het gaat om het doel, mensen helpen met recepten en informatie. Komt er nu een volgend boek ? Daar denken we nog over na, eigenlijk moet wel minimaal de investering worden terugverdiend, want we hebben niet een eindeloos grote pot met geld.

Mira Caspers

Post new comment