Broodje falafel met salade en 2 sauzen

website-missis's picture

Broodje falafel met salade en 2 sauzen
voor 4 personen

4 grote pitabroodjes 13 cm diameter

Falafelballen
125 gram gedroogde kikkererwten
50 gram kikkererwtenmeel (te koop bij biologische winkel)
3 theelepels no egg (vond ik bij biologische winkel)
2 eetlepels verse geknipte peterselieblaadjes
2 eetlepels verse geknipte korianderblaadjes
1 knoflookteen van dikte 1,5 – 2 cm
½ theelepel zout
½ theelepel uienpoeder
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
2 eetlepels rijst cuisine
olijfolie

rode kool gesneden 150 gram
peen Julienne (gesneden in zakje) 75 gram
taugé 75 gram
je kan ook andere groenten in de salade doen

komkommer in zoetzuur
halve komkommer 178 gram in reepjes
1 eetlepel balsamico azijn
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels Remia mayolijn 100% plantaardig
2 eetlepels rijststroop (te koop bij biologische winkel)
1 eetlepel gesneden verse dragon
1/8 theelepel zout
1/8 theelepel zwarte peper

knoflooksaus
200 ml ongezoete naturel soja yoghurt AH
4 eetlepels Remia mayolijn 100% plantaardig
3 eetlepels peterselie
¼ theelepel zwarte peper
¼ theelepel zout
½ theelepel knoflookpoeder

tahinisaus
150 ml ongezoete naturel soja yoghurt AH
3 eetlepels Tahin sesampasta met zeezout (te koop bij biologische winkel)
halve citroen
2 eetlepels peterselie
¼ theelepel zwarte peper
¼ theelepel zout
¼ theelepel knoflookpoeder

1. Laat de kikkererwten 8 uur weken in water, giet daarna af. Niet ! koken .
2. Na 6 uur; was de komkommer en snij in reepjes met groente snijder. Trek de blaadjes dragon van de steeltjes, leg naast elkaar in één richting op een plankje en snij in stukjes van 0,5 cm. Doe in een kommetje de balsamico azijn, olijfolie en Remia mayolijn en roer met een vork, doe de rijststroop erbij en roer met een vork. Doe de komkommer in een afsluitbare bak, doe de dressing erbij en de dragon en roer. Laat 2,5 uur staan bij kamertemperatuur om op smaak te komen en roer nog even.
3. Maak de knoflooksaus als volgt; pak een afsluitbaar bakje en doe daarin de sojayoghurt en Remia mayolijn, roer door elkaar tot het glad is, doe de peterselie, zwarte peper, zout, en knoflookpoeder erbij en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Laat 2,5 uur staan bij kamertemperatuur om op smaak te komen en roer nog even.
4. Maak de tahinisaus als volgt; pers een halve citroen uit. Pak een afsluitbaar bakje en doe daarin de sojayoghurt, tahin en citroensap en roer, doe de peterselie, zout, zwarte peper en knoflookpoeder erbij en roer.
5. Snij een rode kool door de helft, snij de onderkant van de halve rode kool in driehoekje eruit en snij deze helft in vieren en daarna in reepjes en was in een bak met water. Maak de reepjes los en gebruik alleen goede reepjes. Doe in een kom en doe de peen julienne en taugé erbij en roer door elkaar met twee lepels. Snij de onderkant van de knoflookteen, haal het velletje er af en pers fijn met knoflookpers. Haal de korianderblaadjes van de steeltjes. Knip de korianderblaadjes met een schaar in een beker. Haal de peterselieblaadjes van de steeltjes. Knip de peterselieblaadjes met een schaar in een beker.
6. Maak de falafelballen als volgt; Doe de kikkererwten in de hakmolen en maal tot korrels. Haal de helft eruit en maal overgebleven helft tot nog fijnere korrels. Doe in een bak met platte bodem en roer door elkaar. Doe de knoflook, geknipte peterselie en koriander, no egg, zout, uienpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkuma erbij en roer door elkaar. Doe de kikkererwtenmeel erbij en roer er door heen. Doe de rijst cuisine erbij en roer door elkaar met ook een beetje omscheppen. Pureer de helft van het mengsel met de staafmixer en roer door elkaar met ook een beetje omscheppen. Pak een grote kom en pak het mengsel bij beetjes in je handen om het te kneden tot een grote bal boven de kom en leg hem daarin. Zorg dat er iets groot genoeg klaar staat waar je falafelballen in kunt doen. Pak stukjes ‘deeg’ om te rollen tot een balletje, valt het ‘deeg’ uit elkaar in je handen, knijp er dan in en probeer weer een balletje te rollen. Ik maakte zo 27 falafelballen. Ben je klaar doe dan de balletjes in de leeg gemaakte kom en laat ze allemaal nog een keer door je handen rollen om te checken of ze goed zijn terwijl je weer terug doet in wat je klaar had staan voor je falafelballen. Doe komkommer met zoetzuur saus bij de rode kool, peen julienne en taugé en roer door elkaar met twee lepels.
7. Zet alvast de oven aan op temperatuur voor pitabroodjes (kijk op verpakking) . Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de falafelballen zachtjes 10 minuten afhankelijk van hoe groot ze zijn. Doe de pitabroodjes in de oven volgens uitleg op verpakking.
8. Doe de sauzen in een leuke kom. Snij de broodjes half open en vul met salade en falafelballen. Eet met steeds een schepje saus naar keuze.

Eet smakelijk !

Post new comment