Bewuste consument

website-missis's picture

Bewuste consument

Onlangs was ik in gesprek met iemand van vandebron en ging hij mijn gebruik checken om te berekenen wat ik bij hun zou betalen. Hij was verbaasd dat ons verbruik zo laag is.
Hoe doet u dat, vroeg hij ? Nou raad eens, zei ik. Ons huis is goed geïsoleerd. U doet de verwarming laag als u gaat slapen ? Inderdaad. In de zomer staat uw verwarming laag ? Inderdaad. U heeft geen wasdroger, maar droogt uw was op een rek ? En geen afwasmachine, maar wast met de hand af ? Inderdaad. En heeft niet voor allerlei handelingen in de keuken een keukenmachine, als het ook anders kan ? Inderdaad. Als u gaat slapen gaan alle apparaten die uit kunnen, uit ? Inderdaad. Ik heb zelden zo’n bewuste consument gesproken zei hij.
Hebben we nu een contract gesloten bij vandebron ? Nee nog niet, we moeten nog bespreken of we dat gaan doen, zij zijn de enigen waarbij ik twijfel of dat niet een betere optie is dan wat we nu doen.
Zelden zo bewuste consument ?? Ik sta versteld als wij zo uniek zijn met ons bewust consumeren. Want hoe zijn mensen dan voorgelicht ? Weten zij dan niet allemaal dat de verwarming laag kan als je gaat slapen en dat je best zonder al die extra elektrische apparaten kunt ? Wij hebben geen slimme meter nodig om ons te vertellen of dat scheelt, met gewone logica kun je dat ook bedenken.
We hebben ook geen auto. Ik denk dat een auto best handig zou zijn bijvoorbeeld als we onze boodschappen wat verder weg dan ons dorp zouden willen halen, terwijl ik vermoed dat sommige mensen die auto ook gebruiken voor iets dichtbij. Er zijn plekken in Nederland waar je niet zo makkelijk kunt komen zonder auto, ik heb wel eens voor feesten afgezegd als we daar niet konden komen, maar soms is dat makkelijk op te lossen doordat iemand die ook bij het feest is je kan afhalen en terugrijden naar het station. Een enkele keer hebben we een taxi besteld om ergens te komen. Ik vraag me af hoe vaak we een auto nou echt missen, dat is echt heel weinig. Bovendien heb ik geen rijbewijs, geen geld voor zulke lessen en vind ik zelf achter het stuur eng. Mijn man heeft wel een rijbewijs maar heeft zo weinig gebruik gemaakt van een auto dat hij ook niet voor een paar keer per jaar in een gehuurde auto durft te rijden. Toen wij wilden verhuizen naar een huis met tuin hebben we ook gekeken of openbaar vervoer er goed geregeld is.
Openbaar vervoer wordt veel gebruikt door mensen met weinig geld en is dus waarschijnlijk een goede bezuiniging op je maandelijkse kosten. Vaak kan je beter met de trein gaan bijvoorbeeld als je naar Amsterdam wil, waar het moeilijk zoeken is naar een parkeerplek. Soms ben je met de trein ook echt sneller ergens dan met de auto. De trein van ons dorp naar de stad 1 halte verder doet er 5 minuten over, dan heb ik misschien nog een bus nodig of moet een stukkie lopen. Met de auto zou naar de stad rijden langer duren en parkeerplek zoeken kost ook tijd, en vaak moet je dan ook stukkie lopen. Wil ik nu boodschappen halen in de stad die wat zwaar zijn bij elkaar, dan neem ik een boodschappentas op wieltjes mee. Waar kocht ik die tas ? Blokker. We hebben ook een karretje voor achter de fiets die goed van pas komt als je planten gaat kopen.
De boodschappen zijn gedeeltelijk biologisch, helaas kunnen we het niet betalen om alles biologisch te kopen, ik denk hierbij aan waarbij het echt verschil maakt, bijvoorbeeld de aardappelen en rijst, en we hebben een biologisch groentepakket waarmee biologische groenten weer betaalbaarder zijn. We eten geen vlees, zelfs geheel plantaardig voornamelijk voor de dieren, maar het scheelt ook voor milieu en het voedselprobleem dus dat is extra motivatie. Ga ik de stad in om te winkelen dan moet ik van mezelf bij alles wat ik kopen wil bedenken of ik het ook ga gebruiken, of ik het nodig heb, tenzij ik een leuk hebbedingetje zie van een paar euro, of iets wat ik een plekje wil geven in de huiskamer.
Zo ben je erg ouderwets ?
Onze moeders en grootmoeders waren niet gek als ze dit tegen ons zeiden.
Wil je nieuwerwets zijn ten koste van milieu en portemonnee ?

Vond je dit artikel waardevol ?
Of heb je nog een goede tip ?
Laat het weten in een reactie hieronder.

Post new comment